Operation och narkos

Lerums djurklinik arbetar alltid för att djuren ska vara lugna och trygga i kliniken. Lugnande medicin och sövning är till för att djuren inte ska uppleva smärta och obehag.

De vanligaste operationerna är kastrering, operation av tumörer, främmande kropp som fastnat i mage-tarmkanalen, borttagning av analsäckar, sårskador m. fl.

På morgonen mellan 8.30 och 9.00 på operationsdagen är ni välkomna att lämna ert djur. Vi ger lugnande och söver då han/hon har acklimatiserat sig för att ge en lugn sövning. Hämtning sker oftast efter kl 18.00 då det är lite mindre tryck på kliniken, men även på andra tider beroende på djurets behov och era möjligheter att komma.

Vi akuta operationer sker individuell anpassning efter tillståndets och djurets behov.

Hund
Att tänka på om er hund ska sövas planerat är att ge kvällsmat senast kl. 22:00 dagen innan. Därefter går det bra att ge fri tillgång på vatten under natten och morgonen men inget foder. Rastning på morgonen är bra så att hunden kan kissa och bajsa. Meddela kliniken om ni vet om att hunden är allergisk mot något t.ex. ägg eller om ni vet att han/hon, medicineras eller tidigare reagerat vid sövning.

På kliniken ges lugnande för att kunna slappna av inför sövningen. Därefter sker sövningen och han/hon kan opereras. Efter operationen läggs hunden i lugn och ro och får vakna efter hand. Hunden lämnas aldrig ensam! Är den orolig eller har ont ges lugnande och smärtstillande.

Katt
Att tänka på om er katt ska sövas planerat är att ge kvällsmat senast kl. 22:00 dagen innan. Därefter går det bra att ge fri tillgång på vatten men inget foder. Sätt gärna katten i kattlådan så att den ges möjlighet att uträtta sina behov innan transport och sövning. Meddela kliniken om ni vet om att katten är allergisk mot något t.ex. ägg eller om ni vet att han/hon, medicineras eller tidigare reagerat vid sövning.

På kliniken ges lugnande innan sövningen. Därefter sker sövningen och han/hon kan opereras. Efter operationen får katten vakna i lugn och ro. Katten lämnas aldrig ensam!

Kanin
Kaniner är känsliga för narkos. Det är viktigt att kaninen har det varmt i sin transportbur. Använd tidningspapper, filtar eller handdukar ej spån eller hö/halm då det finns risk att det fastnar i eventuella operationssår.

På kliniken ges lugnande och sövning under huden på kaninen. Efter operationen får kaninen vakna i fred från hundar och katter.

Sjukvård

Kontakta veterinär