Pälsvård

HUND
Vi hjälper många hundar som fått problem med en förändrad/försämrad pälskvalité eller då pälsen har tovat sig. Det sker ibland efter det att vi givit lugnande. Klåda, fet eller torr päls, mjäll och hudutslag är vanliga tillstånd på hund och behandlingen beror på orsaken. Kontakta gärna kliniken om du har några frågor.
 
Pälskvalitén mellan olika hundraser varier allt från släthårig då täckhåren ligger dikt an kroppen, korthårig, långhårig, lockig och strävhårig. Pälsen kräver därför olika vård för att må som bäst. Ett foder av bra kvalité ger vitala hårstrån och huden förutsättningar att ge pälsen lyster.
 
Den släthåriga pälsen har styva strån som fälls kontinuerligt. Daglig borstning av denna päls är inte nödvändigt men kan reducera mängden fälld päls och ge en stunds avkopplande gemenskap mellan människa och hund.
 
Korthårig päls har längre täckhår än släthårspälsen men i gengäld mindre styv. Lättare att städa bort och håren tendera att betydligt mindre grad väva in sig i textilier. Borstning rekommenderas dagligen för att underhålla pälsen.
 
Långhårig päls kräver borstning dagligen för att ge pälsen bra vård. Det är lätt att pälsen tovar sig och de kan vara besvärliga att reda ut om de blir för stora. Fälld långhårspäls är ofta lätt att städa bort från inredning.
 
Strävhårspälsen är lättskött och kräver inte så mycket i daglig skötsel. Däremot fälls inte denna päls och därför behöver den ryckas, klippas eller trimmas.
 
Lockig päls är förknippat med vissa raser t.ex. pudel, lagotto, portugisk vattenhund m fl. Pälsvården kan variera mellan krävande till lättskött beroende på om man väljer att låta pälsen växa ut och bli lång, eller vilken frisyr man väljer eller om man helt enkelt klipper ned pälsen helt. Hunden fäller inte pälsen. Många människor som normalt är allergiska mot hundar reagerar ofta mycket lite på denna typ av päls.
 
I de fall man behöver hjälp med klippning rekommenderar vi att ha en god relation med ett hundtrim så att hunden känner sig bekväm i pälsvårdssituationen. Tänk på att i de fall pälsen tovat sig kan det vara mycket svårt att klippa bort dessa med sax utan att skada huden.
 
KATT
Vi hjälper många katter som fått problem med en förändrad/försämrad pälskvalité eller då pälsen har tovat sig. Det sker ibland efter det att vi givit lugnande. Klåda, fet päls, mjäll, torr päls och hudutslag är vanliga tillstånd på katt och behandlingen beror på orsaken. Kontakta gärna kliniken om du har några frågor.
 
Pälsen på katt är en tydlig hälsoindikator. En katt som mår bra tvättar sig ofta då den kopplar av och reder själv ut tovor som uppkommit under dagen. Börjar katten må illa eller får ont slutar den tvätta sig och pälsen blir mjällig och tovig. Kort-, semilång- och långhårig päls samt lockig är de hårlag som finns på katt. Lockig och korthårig päls klarar katten själv att vårda utan att man behöver hjälpa den. Ibland kan ett bad om katten tillåter behövas.
 
Semilång- och långhårig päls behöver kammas av djurägaren för att undvika tovor vilka snabbt uppstår. Tovor på katt är mycket svåra att reda ut på egen hand och i takt med att pälsen växer och tovorna blir större luggas katten och tillståndet gör ont. Observera att det är svårt att på egen hand klippa bort tovor med sax utan att skada huden.
 
Tänk på att pälsförändringar på katt ofta har en annan orsak än en primär pälssjukdom. Tag kontakt med veterinär vid frågor och undersökning. Vi hjälper ofta till att klippa bort enskilda tovor eller hela pälsen.
 
SCHAMPO, BALSAM & BORSTAR
Våra husdjur har en tunn och skör hy som lätt skadas om man använder hårprodukter avsedda för människobruk. Ha därför alltid djurschampo till hands om behovet av bad skulle uppstå. Börja med att skölja ur pälsen med ljummet vatten och schamponera så att det löddrar. Skölj noggrant ur allt schampo ur pälsen. Avsluta gärna badet med balsam för att återfukta pälsen efteråt. Torka med pälsen torr med handduk.
 
Vid torr eller fet päls, torr hy, mjäll, infektion eller annat speciellt behov finns medicinska schampon att tillgå. Kontakta oss på kliniken för rätt behandling av tillståndet.
 
I butiken finns schampo, balsam, borstar och klosaxar att köpa.


Hälsovård
 
Kontakta kliniken